top of page

Mitä itsemyötä­tunto sinulle sanoisi?



Elämän ja työn vaateet ovat moninaisia ja kohtaamme elämässämme mukavien asioiden lisäksi myös hankalia ja kuormittavia asioita. Itsensä kuunteleminen ja itseä tukevien voimavaratekijöiden tunnistaminen ovat tärkeitä hyvinvoinnillemme. Yhtä lailla on hyvä, jos pystymme tunnistamaan myös asioita, jotka kulloinkin tuottavat meille kuormitusta. Asioiden kohtaaminen ja oman tilanteen tunnistaminen auttavat usein löytämään keinoja eteenpäin pääsyyn.


Suhde itseemme on elämämme mittainen. Se, miten suhtaudumme itseemme ja miten puhumme itsellemme, säätelee hyvin paljon tyytyväisyyttämme elämään ja sitä, miten pääsemme eteenpäin hankalissa tilanteissa. Lähtöasemointejamme emme kukaan voi itse valita, sillä sisäisen puheemme pohja rakentuu varhaisimmissa vuorovaikutus- ja kiintymyssuhteissamme eli siinä, miten kasvattajamme ovat meihin lapsena suhtautuneet ja millä tavalla meitä on kohdattu ja kohdeltu.



Miten itsemyötätuntoa voi kehittää?


Minämyötätuntoa on mahdollista ja sitä myös kannattaa kehittää: itsemyötätuntoisuus tukee monin tavoin elämänlaatuamme ja hyvinvointiamme. Ohessa vinkkejä itsemyötätuntoisuuden kehittämiseen:


1. Opi tunnistamaan sisäisen puheesi sävyjä

On hyvä tunnistaa, ovatko ajatuksesi rohkaisevia, myötätuntoisia vai hyvin vaativia ja tuomitsevia. Jos huomaat olevasi kovin kriittinen itseäsi kohtaan, pysähdy miettimään, mitä sanoisit hyvälle ystävällesi, joka olisi samanlaisessa tilanteessa kuin itse olet. Aika yleistä on, että saatamme suhtautua toisiin myötätuntoisemmin kuin itseemme. Voisitko hyödyntää tätä samaa myötätuntoa myös itseäsi kohtaan? Mitä rohkaisevaa voisit hankalassa kohdassa itsellesi sanoa?


2. Harjoittele tietoisesti lempeää minäpuhetta

On hyvä kartuttaa tietoisesti omaa minämyötätunto-puhetta. Tämä ei tarkoita sitä, että jättäisimme huomiotta tekemiämme virheitä, vaan sitä, että harjaannumme suhtautumaan niihin ymmärryksellä ja lempeydellä, ilman musertavaa tuomitsevuutta. Jos esimerkiksi ajattelet, että “epäonnistuin ja olin ihan surkea”, voit korvata sen myötätuntoisemmalla ajatuksella: “hienoa kun rohkenit tarttua haasteeseen, tässähän sitä opitaan”. Voit kokeilla myös kirjoittaa muistilapulle tai kännykkään sinua tukevia voimalauseita, joihin voit tukeutua hankalissa tilanteissa.


3. Hoksaa, ettei kukaan ole täydellinen

Tärkeä osa itsemyötätuntoa on harjaantua hyväksymään se, ettei kukaan meistä ole täydellinen. Me kaikki teemme virheitä ja koemme elämässä myös hankalia asioita. Tämän hoksaaminen voi auttaa hyväksymään myös omaa inhimillistä keskeneräisyyttämme. Oman haavoittuvuuden ja inhimillisyyden tunnistaminen on usein tärkeän yhteyden luomista omaan sisäiseen lapseemme. Omaa sisäistä lastamme voimme harjaantua tukemaan: ”Sinä olet riittävä, sinä olet arvokas, sinä olet rakastettava sellaisena kuin olet.”


4. Hyödynnä tietoista läsnäoloa

Itsemyötätunto ei ole vain ajattelutavan muutos, vaan se on myös käytännön asioita, jotka voivat auttaa sinua olemaan lempeämpi itsellesi. Voit käyttää arjessa pieniä hetkiä harjoitellaksesi itsemyötätuntoa. Se voi olla hetki, jolloin keskityt rauhallisesti hengittelemään syvään ja muistutat itseäsi, että olet ihan ok sellaisena kuin olet. Se voi olla myös hetki, jolloin huolehdit itsestäsi tavalla, joka on sinua ravitsevaa, kuten ottamalla aikaa rentoutumiseen, itsensä hemmotteluun tai nauttimalla vaikka kupin teetä ilman kiirettä.


5. Tunnista vahvuuksiasi ja omia tarpeitasi

Itsemyötätuntoa tukee se, että tunnistat omia vahvuuksiasi ja hyviä puoliasi. Voit kirjoittaa listaa asioista, joissa koet olevasi hyvä tai riittävän hyvä. Mistä tykkäät, mikä sinua innostaa, mikä on sinulle tärkeää? Voit myös iltasella pysähtyä kirjoittamaan tai käymään mielessäsi läpi mikä tässä päivässä on ollut hyvää ja mistä voisit kiittää itseäsi. Itselle tärkeän ja merkityksellisen tunnistaminen on usein voimaannuttavaa.


6. Hyödynnä sosiaalista tukea

Hyvät sosiaaliset suhteet voivat olla meitä syvästi ravitsevia ja jopa eheyttäviä. Voit pysähtyä ja palauttaa mieleesi myönteisiä asioita, mitä olet kuullut läheisiltäsi itsestäsi, mitä kaikkea hyvää he sinussa näkevät. Ehkä voit kysyä tuorettakin palautetta läheisiltäsi vahvuuksistasi.


On hyvä harjaantua myös tunnistamaan eri ihmissuhteiden vaikutusta itseen: tukevatko ne omaa hyvinvointia vai nakertavatko ne sitä. Joskus on viisautta tehdä tietoisia valintoja keiden kanssa omaa aikaa aktiivisesti viettää. On myös hyvä muistaa, että osoittamalla myötätuntoa ja arvostusta toiselle, peilautuu se yleensä hyvällä tavalla takaisin myös itsellemme.


Arvokasta tukea oman kasvun tueksi voi saada myös psyykkisen hyvinvoinnin ammattilaisilta, työnohjauksesta ja psykoterapiasta.


Yksilön hyvinvoinnin lisäksi myötätuntoisuuden tiedetään tukevan myös yhteisön toimintaa ja hyvinvointia. Yhteisön myötätuntoa voisi verrata kasvin juuristoon, joka kietoutuu samaan maaperään. Vaikka yksittäiset juuret voivat olla erilaisia, osa hauraampiakin, tukee juuristo kasvia ja auttaa sitä kasvamaan vahvaksi ja elinvoimaiseksi. Kun yhteisön jäsenet ovat myötätuntoisia toisilleen luo se ravitsevan kasvuympäristön koko yhteisölle.





Blogi on julkaistu 12.2.2025 Kollega.fi-verkkolehdessä: https://kollega.fi/2025/02/mita-itsemyotatunto-sinulle-sanoisi/

댓글


  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram

Copyright © Candeo Consulting Oy

bottom of page