top of page

Vaali omia rajojasi



Keskustellessani työnohjaus- ja coaching-asiakkaideni kanssa päädymme usein puhumaan omista tai työyhteisön rajoista ja rajojen vaalimisen tärkeydestä. Vaikka olisimme ihmisinä lähtökohtaisesti hyvinkin toimintakykyisiä, ei omien rajojen vaaliminen ole tässä ajassa aina helppoa. Työn vaateet voivat olla hyvin moninaisia, arki hektistä, tehokkuus- ja tulosvaateet haastavia ja muutokset jatkuvia. Työn ja muun elämämme yhteensovittaminen tuo usein myös omat puntaroinnin paikkansa. Näihin erilaisiin vaateisiin joudumme yksilöinä säännöllisesti hakemaan sopeutumisen ja selviytymisen keinoja.


Jotta jaksamme kaiken keskellä, on oman hyvinvoinnin ja toimintakyvyn kannalta tärkeää tunnistaa omat rajansa ja vaalia niitä. Rajojen vaaliminen on esimerkiksi sen tunnistamista, mikä on itselle tärkeää, mitä arvostamme, mitä haluamme elämässämme vaalia ja minkälaisia valintoja arjessa teemme. Se voi olla myös sen tunnistamista, milloin omat jaksamisen rajat alkavat tulla vastaan ja miten voimme tukea omaa jaksamistamme.



Asetu itsesi puolelle


Rajojen asettamisessa kyse on paljolti siitä, miten kykenemme asettumaan itsemme puolelle ja tunnistamaan omia tarpeitamme. Kokemukseni mukaan esimerkiksi vakavan työuupumuksen kertaalleen kokeneet ovat usein rajojensa suhteen tietoisempia kuin ennen uupumiskokemustaan. Omia rajoja voi onneksi harjaantua kuuntelemaan riittävän etupainotteisesti, minkä lisäksi voi kehittää omia jämäkkyystaitojaan. Käytännössä jämäkkyydellä tarkoitetaan sitä, että meillä on kykyä ilmaista itseämme ja kykyä pitää omista oikeuksistamme ja rajoistamme kiinni ilman, että tahallisesti loukkaamme ketään.

Kasvu- ja kehityshistoriallamme on vaikutusta siihen, miten luontevaa meidän on pitää huolta rajoistamme. Turvallisessa, hyväksyvässä ja rajoja kunnioittavassa ympäristössä kasvaneella on todennäköisesti terveet rajat ja tietoisuus itsestä muista erillisenä ihmisenä. Hän voi tunnistaa omia tarpeita ja osaa asettaa rajoja itselle haitalliselle käytökselle. Turvattomassa ja rajoja vähemmän kunnioittavassa kasvuympäristössä kasvaneella omien rajojen ja tarpeiden tunnistaminen voi olla haastavaa ja toisten tunteet ja sanomiset saatetaan ottaa liiaksi itseen.



Pysähdy ajoissa


Kokemus siitä, että ”nyt tuli omat rajat vastaan”, on usein meille psyykkisesti hyvin tärkeä. Se on keskeinen markkeri ja sisäinen STOP-merkki, joka viestii meille tarpeesta pysähtyä ja pohtia omaa tilannetta tarkemmin. Näissä rajakosketustilanteissa meissä herää tunteena usein jonkinasteista kiukkua ja suuttumusta, mikä on osaltaan hyvinkin inhimillinen reaktio vaatimusten kasvaessa kohtuuttomiksi. Pysähtyminen voi auttaa tunnistamaan, mitä itsessämme tapahtuu tilanteessa ja mitä automatisoituneita ajatusmalleja ja tunteita meissä lähtee aktivoitumaan. Tunnistamisen ja itsetuntemuksen karttuessa voimme harjaantua löytämään omaa toimijuuttamme ja hyvinvointiamme paremmin tukevia toiminta- ja käyttäytymismalleja.


Rajojen vaaliminen työssä ei saisi olla ainoastaan yksilön omalla vastuulla. Esihenkilöillä ja johtajilla on tärkeä rooli työyhteisönsä rajojen vaalimisessa ja työyhteisönsä toimintakykyisyyden tukemisessa. Rajat ovat rakkautta myös työpaikoilla. Liian rajaton työyhteisö on usein kaoottinen, turvaton ja monella tapaa toimintakyvyltään heikoissa kantimissa. Hyvinvoiva ja rajatietoinen esihenkilö on toisaalta tärkeä työyhteisönsä toimintakyvyn vaalija. Ja käänteisesti myös toisinpäin: huonossa hapessa oleva ja rajoja riittämättömästi vaaliva esihenkilö tuottaa työyhteisössään monenlaista kuormitusta ja rajattomuutta. Omien rajojen vaaliminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen on myös esihenkilötyössä hyvin tärkeää, sillä oman toiminnan heijastevaikutukset työyhteisöön ovat moninaiset. Työyhteisöiden suurta viisautta onkin tunnistaa esihenkilötyön etupainotteisen tukemisen tärkeys ja sen moninainen työyhteisövaikuttavuus.



Vinkkejä rajojen vaalimiseen:


  • Pidä mielessäsi oma perustehtäväsi ja oman työsi keskeiset prioriteetit, sillä ne luovat tärkeät raamit työllesi. Mahdollisista työhön liittyvistä haaste- ja kuormitustekijöistä kannattaa hakea tukea riittävän matalalla kynnyksellä esimerkiksi omalta esihenkilöltä tai muulta tukitaholta.

  • Tule tietoiseksi niistä tilanteista, joissa rajojen vaaliminen on sinulle haastavaa. Tunnista, minkälainen sisäinen kokemus ajatuksineen ja tunteineen näissä tilanteissa sinussa herää ja miten niissä tyypillisesti toimit.

  • Tee itsellesi konkreettinen suunnitelma siitä, miten voisit jatkossa toimia rajatietoisemmin näissä tilanteissa. Jämäkkyystaitoja on mahdollista kehittää eri tavoin, esimerkiksi lukemalla kirjoja jämäkkyys-teemasta, katsomalla hyviä aihepiirin youtube-videoita tai keskustelemalla sopivien tukitahojen kanssa (esihenkilö, ystävät, työterveys, työnohjaus).

  • Jos haasteenasi on liiallinen vastuuntunto ja kiltteys, pohdi mikä auttaisi sinua huomioimaan omia tarpeitasi paremmin ja sanomaan tarvittaessa myös ”ei”. On hyvä muistaa, että sanomalla jollekin asialle ”ei”, sanot samalla ”kyllä” jollekin sillä hetkellä tärkeämmälle asialle.

  • Jos haasteenasi on uusista asioista turhankin nopeasti innostuminen ja kyllä-sanan sanominen ilman riittävää harkintaa, voisit miettiä etukäteen, mitkä tilanteet ovat sinulle tässä mielessä haastavimpia ja mitä niissä sinulle tapahtuu. On hyvä pohtia ennakoidusti, mitä seurauksia uusien tehtävien ottamisella olisi olemassaolevaan työkenttääsi ja omaan hyvinvointiisi. Voisitko uusia tehtäviä ottaessasi mahdollisesti luopua jostakin vai kannattaisiko sittenkin suitsia omaa liiallista innokkuutta?

  • Vaalimalla rajoja työn ja muun elämän välillä teet työstä irrottautumisesta helpompaa ja mahdollistat palautumistasi. Hyvinvoivana ja voimavaraisena omien rajojen vaaliminen on myös helpompaa kuin liian väsyneenä.

  • Organisaatioissa on tärkeää tukea hyvää esihenkilötyötä, luoda hyviä työtä tukevia käytänteitä sekä hyödyllisiä pelisääntöjä työnhallinnan ja työhyvinvoinnin tueksi.




Blogi on julkaistu 27.11.2024 Kollega.fi-verkkolehdessä: https://kollega.fi/2024/11/vaali-omia-rajojasi/

Comments


bottom of page